Βραδυφλεγής-υγειονομική-και-περιβαλλοντική-βόμβα-ο-ΧΥΤΑ-Φυλής

Βραδυφλεγής υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα ο ΧΥΤΑ Φυλής

Βραδυφλεγής υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα ο ΧΥΤΑ Φυλής  – Χιλιάδες οι τόνοι των ακάλυπτων απορριμμάτων

Την Τετάρτη 22-7-2015, τις απογευματινές ώρες, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στα ακάλυπτα απορρίμματα του ΧΥΤΑ Φυλής, με αποτέλεσμα η ήδη επιβαρυμένη από τη φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης περιοχή της Δυτικής Αττικής να υποστεί νέα σοβαρή περιβαλλοντική ζημία.

Ερωτηθείς για το γεγονός αυτό, ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι :

«Πριν από έναν περίπου χρόνο παραδώσαμε στη νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ έναν ΧΥΤΑ σε άψογη λειτουργικά και περιβαλλοντικά κατάσταση, παρά τα γνωστά προβλήματα που μαστίζουν διαχρονικά τη λειτουργία του.

Μέσα σε λίγους μήνες η διοίκηση της κας Δούρου κατάφερε – διότι περί κατορθώματος πρόκειται – να μετατρέψει τον χώρο υγειονομικής ταφής σε βραδυφλεγή υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα, λόγω των χιλιάδων τόνων ακάλυπτων απορριμμάτων.

Αναρωτιόμαστε, αυτή είναι η νέα αντίληψη που πρεσβεύει η κα Δούρου στη διαχείριση των απορριμμάτων;

Με αυτόν τον τρόπο υλοποιεί τη δέσμευσή της προς τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής περί απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ;

Και πως θα καταφέρει να υλοποιήσει και να εφαρμόσει έναν νέο, πιο απαιτητικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, όταν σήμερα δεν μπορεί να διαχειριστεί έναν μόλις ΧΥΤΑ;

Τα ψέματα λοιπόν και οι δικαιολογίες για την κα Δούρου τέλειωσαν.

Πρέπει να μας πει ξεκάθαρα ποιος είναι ο σχεδιασμός για το αύριο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Πρέπει να μας απαντήσει πότε θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής και πότε θα μετεγκατασταθούν οι λειτουργούσες εκεί μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και σε ποιο μέρος φυσικά.

Η λειτουργία στον «αυτόματο πιλότο» πολύ σύντομα θα οδηγήσει την διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου σε καταστάσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες και μη αναστρέψιμες».

Ακολουθούν δύο φωτογραφίες του ΧΥΤΑ Φυλής, η πρώτη τέλος Αυγούστου του 2014, όπως παραδόθηκε στη νέα διοίκηση και η δεύτερη αρχές Ιουνίου 2015, λίγο πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

§¥¤‘

XYTA ΦΥΛΗΣ 3 6 2015