Ένας-χαμένος-χρόνος-για-την-Περιφέρεια-Αττικής

Ένας χαμένος χρόνος για την Περιφέρεια Αττικής

Την 1η Σεπτεμβρίου 2015 συμπληρώνεται ένας χρόνος από την αλλαγή διοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής. Τα πεπραγμένα του πρώτου χρόνου της «πρώτη φορά αριστερά» διοίκησης μπορούν άνετα να συνοψιστούν σε τρεις λέξεις: προχειρότητα, απραξία, αναποτελεσματικότητα. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και την παροιμιώδη έλλειψη επαφής με την αυτοδιοικητική πραγματικότητα, τα αποτελέσματα είναι καταθλιπτικά για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Το ΕΣΠΑ, η ατμομηχανή της ανάπτυξης για την Αττική και η βασική πηγή χρηματοδότησης για τα έργα υποδομών που έχουν ανάγκη οι πολίτες, καρκινοβατεί. Τα έργα έχουν μείνει πολύ πίσω σχεδόν στο σύνολό τους και εάν δεν δοθεί χρονική παράταση για την ολοκλήρωσή τους, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ανάπτυξη, για την οικονομία, για την απασχόληση.

Η κοινωνική πολιτική, που δήθεν θα ασκούσαν προς όφελος των αδυνάτων  έπεσε σε ξέρα. Διότι μπορεί να αύξησαν τα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες κατά 11 εκατ. ευρώ, όμως ένα χρόνο μετά δεν έχει εκταμιευθεί ούτε φράγκο. Το δε πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα για  δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα προς όλους, που υποσχέθηκαν παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού,  παίρνει επάξια τη θέση του στο πάνθεον των μεγάλων εξαγγελιών της απερχόμενης κυβέρνησης, δίπλα στην  υπόσχεση για σκίσιμο του Μνημονίου…

Η διαφάνεια για την οποία τόσο πολύ μιλούσαν, ξαφνικά έγινε κακός μπελάς. Κάπως έτσι ξέχασαν να φέρουν στο περιφερειακό συμβούλιο την τριμηνιαία έκθεση του προϋπολογισμού, κάπως έτσι κατάργησαν την αναμετάδοση των συνεδριάσεων στον ΕΔΣΝΑ και τώρα συνεδριάζουν πίσω από κλειστές πόρτες.

Η διαχείριση των απορριμμάτων, από πρόβλημα υπό επίλυση, οδηγήθηκε ξανά σε επικίνδυνες ατραπούς. Οι διαγωνισμοί που είχαν προκηρυχτεί, που θα έλυναν το πρόβλημα της Αττικής για τα επόμενα 30 χρόνια, ακυρώθηκαν για μια ιδεοληψία και όλα βρίσκονται σήμερα στο απόλυτο τέλμα.

Οι υποσχέσεις και οι βαρύγδουπες δεσμεύσεις για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής για κατάργηση του έργου στο Γραμματικό κατέληξαν πολύ γρήγορα στο καλάθι των αχρήστων, αφού δημόσια πια παραδέχτηκαν ότι ο ΧΥΤΑ θα λειτουργεί τουλάχιστον μέχρι το 2019. Οποία σύμπτωση, τότε θα γίνουν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές … Ο ορισμός της πολιτικής εξαπάτησης.

Οι δε αγωνιστές συνδικαλισταράδες της ΠΟΕ ΟΤΑ, τώρα ποιούν τη νήσσαν. Εμείς λέμε πως όταν  οι συνδικαλιστές σιωπούν, οι πολίτες πρέπει να ανησυχούν…. 

Ο κατάλογος με τις διαψεύσεις, τις αντιφάσεις και τις υποσχέσεις που έγιναν καπνός είναι μακρύς. Εξανεμίστηκαν σαν το αποθεματικό των 320 εκατομμυρίων ευρώ της Περιφέρειας Αττικής, χρήματα που δόθηκαν, με περίσσεια ευκολία, για να κάνουν κάποιοι αβάντα στην κυβέρνηση … Αντί για τις λαϊκές ανάγκες δόθηκαν στους εκβιαστές και τους τοκογλύφους, όπως θα έλεγαν οι «σύντροφοι» λίγους μήνες πριν….

Το Πεδίο του Άρεως, για το οποίο ασκήθηκε κριτική κατά την προηγούμενη θητεία, σήμερα προκαλεί μόνο θλίψη.

Η ακομμάτιστη και αχρωμάτιστη  τοπική αυτοδιοίκηση που υποτίθεται ότι πρέσβευαν, κατέρρευσε, και πολύ γρήγορα ταυτίστηκαν με το σκληρό κομματικό κατεστημένο, παραγγέλνοντας τροπολογίες και φωτογραφικές ρυθμίσεις …

Πρόκειται, αναμφίβολα, για λυπηρές διαπιστώσεις. Και δεν γίνονται ούτε για λόγους αντιπολιτευτικούς, ούτε για λόγους ματαιοδοξίας. Θα ήταν άφρων κάποιος που θα προσδοκούσε τη δικαίωση μέσα από την αποτυχία των διαδόχων του και τη συνακόλουθη καταστροφή της Αττικής.

Απλώς, για να θυμηθούμε και την ανεξάντλητη σοφία  των αρχαίων Ελλήνων, με θλίψη διαπιστώνουμε ότι «πολλοί μεγάλα επαγγέλλονται, μηδέ μικρά ποιήσαι δυνάμενοι» (Αίσωπος: πολλοί υπόσχονται μεγάλα πράγματα, ενώ δεν μπορούν να κάνουν ούτε τα μικρά).