Ξεκινά-η-καταβολή-των-αποζημιώσεων-στους-πληγέντες-από-τις-καταστροφές-στο-κέντρο-της-Αθήνας-το-2012

Ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας το 2012

– Ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας το 2012

– Γ. Σγουρός : Ξεπεράστηκαν νομικά εμπόδια, αξεπέραστη η γραφειοκρατία

Στην καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους πολίτες και επιχειρηματίες, που είχαν πληγεί από τις εκτεταμένες καταστροφές και πυρπολήσεις κτιρίων που είχαν λάβει χώρα στο κέντρο της Αθήνας τον Φεβρουάριο του 2012, προχωρά η Περιφέρεια Αττικής.

Το κόστος που ξεπερνά το 1,5 εκ. € θα καλυφθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, η οποία είχε αναλάβει την σχετική πρωτοβουλία να στηρίξει τους πληγέντες, μετά από πρόταση παρέμβαση του τότε Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού. Ειδικότερα με την με αρ. 50/2012 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής είχε αποφασιστεί να διατεθεί ως ενίσχυση στους πληγέντες το ποσό των 10 εκ. €

Για να καταστεί μάλιστα αυτό εφικτό χρειάστηκε να γίνει ειδική νομοθετική ρύθμιση (Ν. 4082/2012, Ν. 4255/2014), στην οποία προβλέφθηκε η διαδικασία και τα σχετικά δικαιολογητικά, ενώ το ύψος της αποζημίωσης καθορίστηκε από επιτροπή που συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι «Η απόφαση που πήραμε τότε συνιστούσε μια υπέρβαση. Υπέρβαση νόμων, αρμοδιοτήτων, ρόλων και θεσμών. Το μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε είναι ότι ο πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται και να είναι μόνος και απροστάτευτος απέναντι στη βία. Καταφέραμε και ξεπεράσαμε νομικά εμπόδια που φάνταζαν ανυπέρβλητα, όχι όμως και την γραφειοκρατία που πήγε πίσω τη διαδικασία. Η καταπολέμησή της είναι μια πραγματική πρόκληση για τη δημόσια διοίκηση. Η Περιφέρεια Αττικής μπορούσε και μπορεί ακόμη και σήμερα να αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες, γιατί τα οικονομικά της, που με πολύ κόπο διασφαλίσαμε, το επιτρέπουν».

Οι καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας που έγιναν στις 12/2/2012 ξεκίνησαν μετά την ολοκλήρωση μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τα τότε ληφθέντα οικονομικά μέτρα. Ξεκίνησαν τις απογευματινές ώρες και σταδιακά και μέχρι τα μεσάνυκτα επεκτάθηκαν σε μεγάλο τμήμα της Αθήνας από την περιοχή της πλατείας Συντάγματος, μέχρι την οδό Ακαδημίας και την Χαριλάου Τρικούπη. Από τα εκτεταμένα επεισόδια καταστράφηκαν μεταξύ άλλων υποκαταστήματα τραπεζών, εμπορικά καταστήματα και διατηρητέα κτίρια, ανάμεσα τους και κινηματογράφοι.

Η απόφαση εκταμίευσης των χρημάτων αναμένεται να ληφθεί αύριο από την αρμόδια Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής.