“Συνεχίζει-να-διαψεύδει-τον-εαυτό-της-η-διοίκηση-της-Περιφέρειας-Αττικής”

“Συνεχίζει να διαψεύδει τον εαυτό της η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής”

–       Γ. Σγουρός: Συνεχίζει να διαψεύδει τον εαυτό της η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής

–       Αντί απομάκρυνσης του Αποτεφρωτήρα Ιατρικών Αποβλήτων, όπως υπόσχονταν, ανέθεσαν τη λειτουργία του σε ιδιώτη για τα επόμενα 3+3 χρόνια

–       Δεν ‘θέλαν τις ΣΔΙΤ, αλλά προχωράνε σε Σύμβαση Παραχώρησης

Ακάθεκτη συνεχίζει την ασυνέπεια λόγων και έργων η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που προχώρησε (δια του ΕΔΣΝΑ*) στην κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για τη εκμίσθωση της λειτουργίας του Αποτεφρωτήρα Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) σε ιδιώτες για τα επόμενα 3+3 χρόνια.

Για τη συγκεκριμένη μονάδα που λειτουργεί στην περιοχή της Φυλής, η σημερινή περιφερειακή αρχή είχε δεσμευτεί ρητά, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, ότι θα προχωρούσε σε ενέργειες απομάκρυνσής της, ώστε να μην βρίσκεται κοντά στον αστικό και κοινωνικό ιστό (βλ. συν. 1).

Για το ίδιο θέμα μάλιστα είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή το Δεκέμβριο του 2013, 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών και η κα Δούρου), ενώ λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 3 Απριλίου 2014, η κα Δούρου μετέτρεπε την πρόταση αυτή σε προεκλογική της σημαία, στο πλαίσιο παρουσίασης του εναλλακτικού της σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όλα αυτά ωστόσο δεν πτόησαν τη διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ που προχώρησαν στην κατακύρωση του διαγωνισμού στην πλειοδότρια κοινοπραξία, Ηλέκτωρ ΑΕ – Άρση ΑΕ, η οποία θα συνεχίσει και για τα επόμενα 3+3 χρόνια να λειτουργεί την εν λόγω μονάδα.

Το ακόμη πιο τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι, όπως αποκαλύπτεται από την σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (βλ. συν. 2), η λειτουργία της Μονάδας θα γίνει με την υπογραφή ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ, παρόμοιων δηλαδή συμβάσεων με αυτές που έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιο για τη λειτουργία των αυτοκινητόδρομων. Συμβάσεων δηλαδή που στο πολύ πρόσφατο παρελθόν η σημερινή διοίκηση κατήγγειλε.

Και ασφαλώς είναι πλέον απορίας άξιον, πως γίνεται μία «αριστερή» διοίκηση που μάχεται για το δημόσιο χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων, να διακηρύσσει ότι αποτάσσεται τις ΣΔΙΤ και από την άλλη να συντάσσεται με Συμβάσεις Παραχώρησης.

Συμβάσεις ΣΔΙΤ απεταξάμην, Συμβάσεις Παραχώρησης συνεταξάμην δηλαδή …

«Κάθε μέρα που περνά η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής διαψεύδει τον εαυτό της ολοένα και περισσότερο» σημείωσε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός και πρόσθεσε «Πλέον είναι να αναρωτιέται κανείς εάν υπάρχει έστω και μία προεκλογική δέσμευση που να έχει τηρηθεί. Η ασυνέπεια λόγων και έργων είναι προκλητική, ενώ πλέον είναι εμφανής η πλήρης ιδεολογική τους σύγχυση»..

Σε ό,τι αφορά τη διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης του Αποτεφρωτήρα ΕΙΑ εξακολουθούν να ισχύουν οι παρακάτω ενστάσεις που η παράταξη «Αττική» είχε έγκαιρα επισημάνει :

  • Δεν διασφαλίζεται προς όφελος των δημόσιων νοσοκομείων και του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας, η περαιτέρω μείωση του κόστους καύσης των ιατρικών αποβλήτων, που σήμερα παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τη διακήρυξη, όποιος αναλάβει τη λειτουργία της μονάδας θα υποχρεούται σε μείωση της τιμής της τάξης μόλις του 5{e17a9b61b549120beb46f5cbc80195929c5eb32cd62721f0957c37b13b33fb97}, όταν αξίζει να σημειωθεί, τα τεύχη δημοπράτησης που είχε προετοιμάσει και αποστείλει για έγκριση στο Υπουργείο Εσωτερικών η προηγούμενη διοίκηση έδιναν τη δυνατότητα πολύ μεγαλύτερων μειώσεων.
  •  Η νέα περιφερειακή αρχή εμφανίζει ως οικονομικά επωφελείς τις τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας επικαλούμενη το γεγονός ότι η μονάδα ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ελλειμματική. Ξεχνά ωστόσο εσκεμμένα να αναφέρει ότι από τα τέλη του 2013 – περίοδο που εντάθηκαν οι έλεγχοι στον ΧΥΤΑ – η μονάδα είναι πλεονασματική με ποσά της τάξεως άνω των 2 εκ. € ετησίως, αφού αυξήθηκε το τονάζ της κατά 100 {e17a9b61b549120beb46f5cbc80195929c5eb32cd62721f0957c37b13b33fb97}.
  • Με την υπογραφή Σύμβασης Παραχώρησης εκχωρείται ουσιαστικά εν λευκώ στον ιδιώτη η λειτουργία της μοναδικής μονάδας Αποτέφρωσης σε ολόκληρη Ελλάδα και δημιουργούνται έτσι μονοπωλιακοί όροι λειτουργίας στη συγκεκριμένη αγορά.
  • Με την παραχώρηση σε ιδιώτη της λειτουργίας της Μονάδας συρρικνώνεται περαιτέρω το αντικείμενο του δημόσιου φορέα διαχείρισης αποβλήτων, του ΕΔΣΝΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του.

*ΕΔΣΝΑ: Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, φορέας αρμόδιος για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στην Αττική

Συνημμένο 1

Συνημμένο 2