Να-μειωθούν-οι-εισφορές-των-δήμων-της-Αττικής-για-τη-διαχείριση-των-απορριμμάτων-τους-ζητά-ο-Γιάννης-Σγουρός

Να μειωθούν οι εισφορές των δήμων της Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους ζητά ο Γιάννης Σγουρός

Να προχωρήσει σε γενναία μείωση των εισφορών που καταβάλλουν οι δήμοι της Αττικής στον ΕΔΣΝΑ* για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, καλεί την Περιφερειάρχη Αττικής, ο Γιάννης Σγουρός.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σγουρός, μετά την οικονομική εξυγίανση του φορέα από τα υπέρογκα χρέη του παρελθόντος (το 2012 άγγιζαν τα 70 εκ. €), που επήλθε χάρη στη χρηστή οικονομική διαχείριση κατά το διάστημα της θητείας του, ο ΕΔΣΝΑ πλέον είναι πλεονασματικός.

Αυτό μαρτυρεί άλλωστε και ο προϋπολογισμός του φορέα που πρόσφατα ψηφίστηκε, σύμφωνα με τον οποίο ο ΕΔΣΝΑ μετέφερε από το 2015 στο 2016 πλεόνασμα ύψους 44 εκ. € και οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών μόλις 17 εκ. €.

Το θετικό πρόσημο που καταγράφεται, απόρροια της συστηματικής εξυγιαντικής προσπάθειας της περιόδου 2012-2014 υποχρεώνει, όπως τονίζει ο κ. Σγουρός, τη διοίκηση του φορέα να μειώσει σημαντικά τις εισφορές που πληρώνουν οι δήμοι που ανέρχονται σήμερα στα 45 € ανά τόνο εισερχόμενου απορρίμματος.

Η μείωση των τελών που καταβάλλουν οι δήμοι στον ΕΔΣΝΑ θα τους επιτρέψει να αναπνεύσουν οικονομικά, να αφιερώσουν τους πόρους τους σε κοινωνικές ανάγκες ακόμη και να μειώσουν στο μέτρο του δυνατού τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες μέσω της ΔΕΗ, που σε ορισμένες περιοχές διατηρούνται σε ιδιαίτερα υψηλά, για τα δεδομένα της εποχής, επίπεδα.

*ΕΔΣΝΑ : Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στην Αττική