Γ.-Σγουρός-:-Το-μήνυμα-της-Ευρώπης-προς-τους-πρόσφυγες-είναι-ότι-η-Ελλάδα-είναι-το-τέλος-της-διαδρομής

Γ. Σγουρός : Το μήνυμα της Ευρώπης προς τους πρόσφυγες είναι ότι η Ελλάδα είναι το τέλος της διαδρομής

Την εκπόνηση μακροπρόθεσμου σχεδιασμού από την Κυβέρνηση με την ενεργό συμμετοχή της αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση του προσφυγικού, ζήτησε κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Γιάννης Σγουρός.

Όπως τόνισε, οι εξελίξεις μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το προσφυγικό ήρθε για να μείνει, αφού το μήνυμα της Ευρώπης προς τους πρόσφυγες μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου είναι ένα και είναι σαφές: Η διαδρομή από Τουρκία προς Ελλάδα οδηγεί σε dead end, σε αδιέξοδο.

Έχοντας ως δεδομένο πλέον ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων θα αυξάνεται μέρα με τη μέρα, ο Γ. Σγουρός κάλεσε την Κυβέρνηση από τις διαπιστώσεις και τις αντιφατικές καταγραφές – αφού άλλα λέει τη μία μέρα ο Βίτσας και άλλα ο Δρίτσας – να περάσει άμεσα στις πράξεις, ώστε οι καταυλισμοί της ντροπής σε Πειραιά και κυρίως Ειδομένη να αποτελέσουν παρελθόν.

Ξεκαθάρισε προς την Περιφερειακή Αρχή πως θα στηρίξει κάθε ενέργεια που θα αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή οργάνωση των ροών εντός της Αττικής και στη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και προϋποθέσεις. Εξέφρασε ωστόσο την αντίθεση του σε κάθε ενέργεια που θα γίνεται μόνο για το θεαθήναι, όπως άσκοπες επιθεωρήσεις και φωτογραφίσεις.

Ο Γιάννης Σγουρός πρότεινε να υπάρξει επαναλειτουργία του συστήματος επιστροφών, ώστε να σταλεί σαφές μήνυμα σε όσους εκμεταλλεύονται το δράμα των προσφύγων, ότι δεν δικαιούνται όλοι πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης πρότεινε να υπάρξει επιμερισμός όλων αυτών των ανθρώπων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Αττικής για να μην  δημιουργηθούν ιδιότυπα γκέτο, αλλά και για να έχουν αυτοί οι άνθρωποι πρόσβαση σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

*Διαβάστε το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Γ. Σγουρού