Σε-«κατρακύλα»-οι-δείκτες-ανάπτυξης-της-Περιφέρειας-Αττικής-–-Εκτινάχθηκαν-οι-απλήρωτες-υποχρεώσεις

Σε «κατρακύλα» οι δείκτες ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής  – Εκτινάχθηκαν οι απλήρωτες υποχρεώσεις

Συνεχίζεται η κατρακύλα στους δείκτες ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής. Μετά την περσινή «μαύρη» χρονιά που ήταν η χειρότερη από ιδρύσεως του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, φαίνεται ότι και το 2016 η απορρόφηση πόρων για επενδύσεις θα κινηθεί σε ρηχά νερά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής (το σχετικό θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο) η απορροφητικότητα για έργα και επενδύσεις ανήλθε σε ποσοστό της τάξης του 2,29 {e17a9b61b549120beb46f5cbc80195929c5eb32cd62721f0957c37b13b33fb97} ή διαφορετικά δαπανήθηκαν 6.926.460,84 € επί συνολικά εγγεγραμμένων πιστώσεων 302.616.336,23 € (βλ. συν. έγγραφο).

Την ίδια στιγμή σε έκρηξη βρίσκονται οι απλήρωτες υποχρεώσεις της Περιφέρειας, η οποία εάν και διαθέτει επαρκέστατα ταμειακά διαθέσιμα οφείλει σε τρίτους το ιλιγγιώδες ποσό των 28 εκ. €, σχεδόν το ένα τρίτο των δαπανών που έχουν μέχρι σήμερα τιμολογηθεί.  Ποτέ άλλοτε η αιρετή Περιφέρεια Αττικής δεν χρωστούσε τόσα χρήματα σε προμηθευτές και συναλλασσόμενους με αυτήν.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν και με το παραπάνω ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αδυνατεί να αξιοποιήσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες του φορέα, την οικονομική ευρυθμία και ευρωστία που παρέλαβε, με αποτέλεσμα τα πάντα να κινούνται σχεδόν στον αυτόματο πιλότο.

Και βέβαια τα τραγικά ποσοστά απορρόφησης της Περιφέρειας Αττικής δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις κατά καιρούς προεκλογικές και μετεκλογικές εξαγγελίες της διοίκησης για το κύμα ανάπτυξης που θα ερχόταν, σε αντίθεση με το δήθεν προηγούμενο πλεόνασμα απραξίας και αδράνειας που υπήρχε.

Η συζήτηση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής συνέπεσε μάλιστα χρονικά με τα δύο χρόνια από την ανάληψη της διοίκησης της Περιφέρειας από τη σημερινή αρχή.

Δυο χρόνια μέσα στα οποία υπενθυμίζεται ότι :

  • Υποχώρησαν δραματικά οι απορροφήσεις πόρων για επενδύσεις
  • Κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος τα δήθεν κοινωνικά προγράμματα που θα εκπονούνταν π.χ. «Ρεύμα για όλους»
  • Δεν εκπονήθηκε ο προβλεπόμενος από το νόμο 5ετής επιχειρησιακός σχεδιασμός
  • Έχει γίνει υπερδέσμευση πόρων σε βάθος 5ετίας επί της ουσίας όμως δεν προχωράνε νέα έργα
  • Υπήρξαν πολλές επίσημες και ανεπίσημες διακοπές έργων με αποτέλεσμα την χρονική μετάθεσή τους και την απώλεια πόρων
  • Έμεινε στα χαρτιά το δήθεν νέο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα σήμερα όλα είναι στον αέρα
  • Συνεχίζεται και διογκώνεται το πρόβλημα της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί υπηρεσίες και πολίτες
  • Το προσφυγικό γιγαντώθηκε με την Περιφέρεια αμέτοχο παρατηρητή
  • Ολοκληρώθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις – παραχωρήσεις του ΟΛΠ, του Ελληνικού, του Αστέρα της Βουλιαγμένης χωρίς η διοίκηση της Περιφέρειας που μέχρι πρότινος όρθωνε αντιμνημονιακά τείχη να βγάλει το παραμικρό «κιχ»

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Η Αττική, αντί να πηγαίνει προς τα μπρος, κάνει διαρκώς βήματα προς τα πίσω. Οι κομματικές ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, οδήγησαν σε ακύρωση μεγάλα έργα υποδομών. Η πρωτοφανής επιχειρησιακή ανετοιμότητα και ανεπάρκεια οδήγησαν σε κατακόρυφη πτώση την απορρόφηση πόρων, σε πάγωμα τα έργα, σε τέλμα ακόμη και την εκπόνηση σχεδιασμών που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο. Χρειάζεται αλλαγή πλεύσης τώρα, γιατί κάθε μέρα που περνά χάνονται σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης».

*Συνημμένο έγγραφο