Συνέντευξη-:-Η-Περιφέρεια-Αττικής-είναι-για-μένα-έργο-και-όχι-πάρεργο

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής της παράταξης «Αττική», Γιάννης Σγουρός.

Ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής μίλησε για όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ενώ έπειτα από ερώτημα έκανε γνωστές και τις προσδοκίες του για το μέλλον.

κ. Σγουρέ έχουν περάσει δύο χρόνια από τη διεξαγωγή των εκλογών και σίγουρα αυτή τη στιγμή θα έχετε μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη για το αποτέλεσμα. Θέλετε να μας καταθέσετε το τι πιστεύετε για τις εκλογές που πέρασαν;

Οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, που συνέπεσαν για πρώτη φορά στα χρονικά με τις Ευρωεκλογές, έγιναν σε ένα ιδιαίτερα δυναμιτισμένο πολιτικά περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το ψευδές, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, δίλημμα Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο να κυριαρχήσει κάθε σοβαρής αυτοδιοικητικής συζήτησης. Τα επίχειρα αυτής της κατάστασης τα βιώνουμε σήμερα.

Η παράταξή μας έδωσε τη μάχη της με σεβασμό σε όλους τους ανθυποψηφίους, με ορθό λόγο, ανάδειξη του έργου και του προγραμματικού λόγου της, χωρίς ψευδή αφηγήματα, χτυπήματα κάτω από τη μέση και ανέφικτες υποσχέσεις. Εν τέλει μπορεί να χάσαμε τις εκλογές για λίγες ψήφους, δεν απωλέσαμε όμως την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό μας.

Σε πολιτικό επίπεδο έχετε βρεθεί πολλές φορές απέναντι σε αποφάσεις και ανακοινώσεις της Περιφερειάρχη κας Δούρου. Ποια είναι η άποψή σας για το μέχρι σήμερα έργο της στην Περιφέρεια Αττικής;

Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είχε την «τύχη» σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε κεντρικό επίπεδο να έχει όλα τα εφόδια ώστε να πετύχει στο έργο της και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Βρήκε από εμάς επαρκέστατα ταμειακά διαθέσιμα, άνω των 330 εκ. €, που δημιουργήθηκαν από εμάς την εποχή που όλη η άλλη Ελλάδα κατέρρεε, υγιή οργανισμό, άψογη και ακομμάτιστη υπηρεσιακή λειτουργία.

Δυστυχώς δυο χρόνια μετά και η Περιφέρεια Αττικής έχει γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Η απορρόφηση πόρων υποχώρησε. Το ΕΣΠΑ καρκινοβατεί. Ώριμοι σχεδιασμοί όπως αυτοί στη διαχείριση των απορριμμάτων ακυρώθηκαν.

Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός δεν υπάρχει. Η κομματοκρατία επέστρεψε. Και φυσικά όλες οι προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις αθετήθηκαν, όπως και οι δήθεν αντιμνημονιακοί αγώνες, αφού προέχει – βλέπετε – η ταύτιση με τη γραμμή του κόμματος. Η Περιφέρεια Αττικής δυστυχώς ασθμαίνει σε μια εποχή που θα έπρεπε να τρέχει με χίλια.

Το καυτό ζήτημα από την εποχή που ήσασταν Περιφερειάρχης μέχρι και σήμερα παραμένει αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Πιστεύετε ότι τελικά θα υπάρξει μια λύση στο ζήτημα ή θα γίνονται συνεχώς πρόχειρες ενέργειες;

Είχα προειδοποιήσει έγκαιρα τη νέα διοίκηση να μην βιαστεί να λάβει αποφάσεις. Είχα επισημάνει ότι σχεδιασμοί ετών δεν μπορεί να ανατρέπονται σε μια μέρα και νέοι σχεδιασμοί δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Δυστυχώς δεν εισακούστηκα. Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας μέσα σε λίγους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της, ακύρωσε τους διαγωνισμούς που είχαμε ξεκινήσει, που θα έδιναν επιτέλους λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών σε ορίζοντα 25ετίας για μία ιδεοληψία, για να ικανοποιήσει πρόσκαιρα το στενό της κομματικό ακροατήριο.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα τα ΣΔΙΤ σε όλη την άλλη Ελλάδα να προχωράνε και στην Αττική να βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Σχέδιο ολοκληρωμένο δεν υπάρχει, ο χρόνος πιέζει καθώς οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις δεν θα περιμένουν για πάντα, οι στόχοι για την ανακύκλωση όσο περνά ο χρόνος φαντάζουν άπιαστο όνειρο, ο μοναδικός διαθέσιμος χώρος ταφής απορριμμάτων στη Φυλή εξαντλείται.

Το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Κινούμαστε ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο.

Πρόσφατα ξεκίνησε από την Περιφέρεια η δράση των κουπονιών λαϊκής αγοράς του 1€. Μια τέτοια δράση μπορεί να βοηθήσει τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες ή χρειάζεται άλλη προσέγγιση;

Έγινε πολλή συζήτηση και σκληρή δημόσια κριτική στη διοίκηση της Περιφέρειας για τα «κουπόνια αξιοπρέπειας», όπως ονομάστηκαν, με αιχμηρές αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και δικαίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι εμπνευστές αυτής της ιδέας παλιότερα επέκριναν αντίστοιχες δράσεις με το πρόσχημα ότι προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των πολιτών.

Προσωπικά δεν θα υποβαθμίσω τη σημασία τους, άλλωστε για πολλούς συμπολίτες μας που είναι άνεργοι, χαμηλά αμειβόμενοι, χαμηλοσυνταξιούχοι ακόμη και το ένα ευρώ που τους προσφέρεται τη σημερινή εποχή είναι πολύ σημαντικό. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό όμως ότι περιοριζόμαστε στην αντιμετώπιση την κρίσης με όρους διαχείρισης της φτώχειας και όχι με όρους ανάπτυξης.

Η θητεία σας είχε ευεργετικό χαρακτήρα για τις περιοχές της Δυτικής Αθήνας όπου έγιναν πολλά έργα και αναπλάσεις περιοχών που ήταν υποβαθμισμένες όπως για παράδειγμα η περιοχή της Τσαλαβούτα στο Περιστέρι. Αν ήσασταν και σήμερα Περιφερειάρχης ποια λογική θα ακολουθούσατε για τις περιοχές στα Δυτικά;

Τη λογική της συνεχούς βελτίωσης της καθημερινότητάς των συμπολιτών μας, που έχουν σήμερα περισσότερο από ποτέ ανάγκη την παρουσία της Περιφέρειας Αττικής, γιατί είναι ο μόνος φορέας που μπορεί και πρέπει να παράξει ουσιαστικό έργο.

Όσο δεν σταματούν οι ανάγκες, δεν πρέπει να σταματά και ο σχεδιασμός. Κάναμε πολλά για τη Δυτική Αθήνα, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Μπορεί η εκλογική περίοδος να αργεί ακόμα αλλά σίγουρα θα έχετε κάποιες προσδοκίες για το επόμενο διάστημα. Θα θέλαμε να μας πείτε ποιες είναι αυτές και αν θα συμμετάσχετε στις επόμενες Περιφερειακές εκλογές.

Οι πολίτες με γνωρίζουν. Δεν είμαι περαστικός από την αυτοδιοίκηση. Ακόμη και σήμερα από το αντιπολιτευτικό πόστο, δεν κάνω αγγαρεία. Η Περιφέρεια Αττικής είναι για εμένα έργο και όχι πάρεργο.