Γ.-Σγουρός-:-«Νέρωνα»-και-όχι-«Κλεισθένη»-έπρεπε-να-λένε-το-σχέδιο-νόμου-του-ΥΠΕΣ

Γ. Σγουρός : «Νέρωνα» και όχι «Κλεισθένη» έπρεπε να λένε το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ

Την πλήρη αντίθεσή του στις προτεινόμενες αλλαγές της Κυβέρνησης αναφορικά με τον χρόνο τέλεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών και στην εισαγωγή της απλής αναλογικής εξέφρασε ο Γιάννης Σγουρός.

Στην ειδική συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ο κ. Σγουρός χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου «πουκάμισο αδειανό» αφού δεν φέρει καμία ουσιαστική αλλαγή στην αυτοδιοίκηση και κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι δεν διστάζει να τα τινάξει όλα στον αέρα για το κομματικό της συμφέρον.

Συγκεκριμένα ο κ. Σγουρός τόνισε ότι η Κυβέρνηση για να επιβιώσει από την πολιτική λαίλαπα που βλέπει να έρχεται προτιμά να παραδώσει στη φωτιά της ακυβερνησίας τους δήμους και τις περιφέρειες, αρκεί η ίδια με τις μειοψηφικές παρατάξεις της να μπορεί να διαδραματίζει ρόλο ρυθμιστή.

 Πρόσθεσε ότι όποτε εφαρμόστηκε στην Ελλάδα η απλή αναλογική επικράτησε χάος επισημαίνοντας ότι με το προτεινόμενο σύστημα οι μειοψηφίες θα κάνουν κουμάντο, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα εγκλωβίζονται σε ένα σύστημα πιέσεων, συναλλαγών  και εκβιασμών.

Τον παραλογισμό συμπληρώνει η πρόβλεψη περί χρονικής παράτασης της θητείας των αιρετών που εγείρει ξεκάθαρα ζητήματα αντισυνταγματικότητας και παραβίασης βασικών αρχών του Ενωσιακού Δικαίου.

«Τα παχιά λόγια περί μεταρρυθμίσεων έδωσαν τη θέση τους σε ένα απαράδεκτο σχέδιο νόμου που αποδομεί την αυτοδιοίκηση και μετατρέπει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς από εστίες σταθερότητας, σε πυρήνες μπαχάλου.  Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. «Νέρωνα» έπρεπε να λένε το σχέδιο νόμου και όχι Κλεισθένη» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σγουρός που ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου νόμου καθώς δεν επιδέχεται βελτιωτικών αλλαγών.