Άρθρο-στο-liberal.gr-:-Οι-ευθύνες-και-η-πασαρέλα

Άρθρο στο liberal.gr : Οι ευθύνες και η πασαρέλα

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας συνολικά, και η Αττική ειδικά, έχει πληγεί αρκετές φορές από καταστροφικές πυρκαγιές – άλλωστε μόλις πέρσι είχαμε τις δεύτερες χειρότερες στην Αττική της τελευταίας δεκαετίας αφού πάλι σε Ανατολική Αττική και Κύθηρα κάηκαν πάνω από 50.000 στρέμματα – το πάθημα, δεν έγινε μάθημα.

Εκ του τραγικού και ανείπωτου αποτελέσματος φάνηκε ότι η προετοιμασία έμεινε στα λόγια. Δεν υπήρξε καμία πρόληψη, κανένας αποτελεσματικός επιχειρησιακός σχεδιασμός, κανένας συντονισμός, αλλά πλήρης αιφνιδιασμός. Και δυστυχώς και πάλι καμία ανάληψη ευθύνης από κανέναν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Περιφέρεια Αττικής που αντί ως ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα της προστασίας των πολιτών, να είναι παρούσα και να βρεθεί στο πλευρό του πολίτη, ως όφειλε από τον κρίσιμο θεσμικό της ρόλο, ήταν και πάλι εκκωφαντικά απούσα, κρυμμένη σε αίθουσες επιχειρήσεων και πίσω από δηλώσεις που δείχνουν ανεπάρκεια και επικίνδυνη άγνοια.

Προσωπικά θεωρώ αδιανόητο να έχει ενημέρωση η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για τους ισχυρούς ανέμους και την ύπαρξη υψηλών θερμοκρασιών στην Αττική ήδη από το σαββατοκύριακο να μην κινητοποιεί έναν μηχανισμό πρόληψης. Να μην έχει ενισχύσει το σύστημα οπτικής παρακολούθησης και του μηχανισμού έγκαιρης ειδοποίησης των αρχών. Να μην έχει προχωρήσει σε διασπορά κινητών μονάδων υδροφόρων σε προεπιλεγμένες θέσεις. Να μην προχωρά στην έγκαιρη εκκένωση των περιοχών όπως προβλέπεται από τον νόμο και όπως πράξαμε πολλές φορές στο παρελθόν προλαβαίνοντας τα χειρότερα.

Πλέον τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι οι θέσεις ευθύνης στην αυτοδιοίκηση δεν προσφέρονται για να κάνουν την πασαρέλα τους υποψήφιοι μετεωρίτες, που εκτελούν κομματικά «εντέλλεσθε» αδιαφορώντας πλήρως για τον θεσμικό ρόλο και την αποστολή τους, αλλά χρειάζονται άνθρωποι με διαρκή, φυσική παρουσία, εγρήγορση, οργάνωση, πειθαρχία, συνεργατικό πνεύμα και σκληρή δουλειά.

Δυστυχώς φυσικές καταστροφές πάντοτε υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, είτε τις προκαλεί ο άνθρωπος, είτε προκαλούνται από άλλα αίτια.

Το ζήτημα είναι, με ποιο τρόπο η συντεταγμένη πολιτεία δια των οργάνων της, από το Κεντρικό επίπεδο μέχρι αυτό της αυτοδιοίκησης, προετοιμάζεται και αντιμετωπίζει αυτές τις καταστροφές, αυτούς τους ενδεχόμενους κινδύνους, προστατεύοντας τους πολίτες και την περιουσία τους.

Οι πολίτες περιμένουν από την Πολιτεία να είναι εκεί όταν την χρειάζονται. Στο «Μάτι» η Πολιτεία ήταν τρομακτικά απούσα και η Δικαιοσύνη θα πρέπει άμεσα να αποδώσει τις ευθύνες για το έγκλημα που συνετελέσθη.

*Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.liberal.gr στις 29.7.2018