“Η-Αττική-δεν-πρέπει-να-ζήσει-νέες-Κερατέες”

“Η Αττική δεν πρέπει να ζήσει νέες Κερατέες”

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και πυκνώνουν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής πιέζει να χωροθετηθούν από την Κυβέρνηση δια νόμου και χωρίς κανέναν διάλογο και διαβούλευση συγκεκριμένες περιοχές ως χώροι υποδοχής ταφής υπολειμμάτων – αποβλήτων.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές που δεν διαψεύδονται, αλλά ούτε και επιβεβαιώνονται από κανέναν αρμόδιο φορέα, ο Γιάννης Σγουρός έκανε την παρακάτω δήλωση :

«Η άσκηση πολιτικής από την πλευρά της Ρένας Δούρου στον τομέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αποτελεί την επιτομή της ανευθυνότητας και του ψεύδους, της ανικανότητας και της ανεπάρκειας. Μέσα σε τέσσερα χρόνια χάρη στους ανερμάτιστους σχεδιασμούς και τις καταστροφικές εμμονές και ιδεοληπτικές επιλογές της  εγκλώβισε την Αττική στη στασιμότητα και την έφερε ενώπιον αδιανόητων αδιεξόδων.

Δεν μιλάμε για υστέρηση στην ανακύκλωση – έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο – αλλά ότι πλέον υπάρχει ο κίνδυνος η Αττική να ξεμείνει από χώρους ταφής για τα παραγόμενα απορρίμματα, όταν εξαντληθούν και οι τελευταίες δυνατότητες στη Φυλή.

Φαίνεται όμως ότι εκτός από τα αδιέξοδα με τους χώρους ταφής, η κα Δούρου θέλει να κληρονομήσει αδιέξοδα και με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι έρχεται όχι να συνεννοηθεί, αλλά να επιβάλλει σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο χωρίς τον παραμικρό διάλογο και διαβούλευση με φορείς και πολίτες, χωροθετήσεις, διαπράττοντας έτσι το ίδιο λάθος που οδήγησε στο παρελθόν σε συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Αν δεν έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε σοβαρό διάλογο για την επίλυση του προβλήματος, τουλάχιστον ας μην ανοίγει νέες πληγές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια δρομολόγησης ρεαλιστικών και βιώσιμων λύσεων. Η Αττική δεν πρέπει να ξαναζήσει νέες Κερατέες».

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής :

  • Γκρέμισε τη σημαντική πρόοδο που είχε σημειωθεί στη διαχείριση των αποβλήτων του λεκανοπεδίου με την ακύρωση των ώριμων διαγωνιστικών διαδικασιών, που θα έφερναν την Αττική πιο κοντά παρά ποτέ στην επίλυση του προβλήματος σε ορίζοντα 25ετίας. Πρόκειται για επιλογές που ήταν εγκεκριμένες από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δεν θα κόστιζαν στον Έλληνα φορολογούμενο ούτε ένα ευρώ, αφού θα γίνονταν μέσω ΣΔΙΤ, που προωθούσαν την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, που διατηρούσαν το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων.
  • Προκάλεσε τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των πολιτών της Δυτικής και Βορειοανατολικής Αττικής, τους οποίους έχει φέρει με το «όπλο παρά πόδα», αφού υποσχέθηκε ανέξοδα, στους μεν πρώτους ότι θα κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής και θα απομακρυνθούν οχλούσες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων, στους δε δεύτερους ότι θα καταργήσει το έργο στο Γραμματικό. Οι υποσχέσεις πήγαν πολύ γρήγορα περίπατο. Ιδίως στην περίπτωση της Φυλής έχει προχωρήσει σε κοστοβόρες εργασίες εκβάθυνσης  κυττάρων ταφής σκουπιδιών πάνω από σκουπίδια.
  • Δεν υλοποίησε ΟΥΤΕ ΕΝΑ έργο για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, δεν προχώρησε ούτε μια μικρή ή μεγάλη μονάδα, ούτε ένα πράσινο σημείο, δεν απορρόφησε ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ αν και υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, αφού ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που εκπόνησε είναι ανερμάτιστος, αόριστος και με στόχους που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
  • Κατέστησε εν τέλει ολόκληρη την Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων όμηρο των εμμονών και επιλογών της αφού οι χώροι ταφής εξαντλούνται, οι ποσότητες δεν μειώνονται, η ανακύκλωση δεν προχωρά και μοιραία οι ανάγκες για χώρους ταφής παραμένουν αμετάβλητες.