Οριακή-η-κατάσταση-στον-ΧΥΤΑ-Φυλής-–-Χρειάζεται-άμεση-αξιολόγηση-του-Περιφερειακού-Σχεδιασμού

Οριακή η κατάσταση στον ΧΥΤΑ Φυλής – Χρειάζεται άμεση αξιολόγηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού

Με αφορμή τις πολύωρες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στον ΧΥΤΑ Φυλής με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων των δήμων του λεκανοπεδίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός έκανε την παρακάτω δήλωση :

Δεν είναι η πρώτη φορά και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα είναι η τελευταία που  παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων στην Αττική, δεδομένης της ασφυκτικής στενότητας του χώρου υγειονομικής ταφής στη Φυλή και της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων.

Δυστυχώς από το 2014, οπότε λήφθηκε η “εγκληματική” απόφαση να ακυρωθούν για ιδεοληπτικές εμμονές οι διαγωνισμοί που είχαν προκηρυχθεί για την κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας και κομποστοποίησης, πέρασαν πέντε χρόνια χωρίς να σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος.

Είναι ντροπή εν έτει 2019 το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής να εξαντλείται ακόμη στο σκάβουμε τα βουνά μας και θάβουμε τα σκουπίδια μας.

Η άμεση αξιολόγηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών είναι μονόδρομος ώστε η Αττική να κάνει ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, μέσα από τη εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης.