Να-αποδοθούν-ευθύνες-για-το-«βατερλώ»-της-Περιφέρειας-στον-χιονιά-ζήτησε-ο-Γιάννης-Σγουρός-–-Οι-συγγνώμες-δεν-αρκούν-εάν-δεν-συνοδεύονται-από-αποδείξεις-ότι-τα-κακώς-κείμενα-εντοπίζονται-και-διορθώνονται-–-Πρόταση-για-έκτακτο-έλεγχο-από-το-Ελεγκτικό-Συνέδριο

Να αποδοθούν ευθύνες για το «βατερλώ» της Περιφέρειας στον χιονιά ζήτησε ο Γιάννης Σγουρός  – Οι συγγνώμες δεν αρκούν εάν δεν συνοδεύονται από αποδείξεις ότι τα κακώς κείμενα εντοπίζονται και διορθώνονται  – Πρόταση για έκτακτο έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Σφοδρή κριτική στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» Γιάννης Σγουρός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την πλήρη και ολοκληρωτική αποτυχία της να κρατήσει ανοικτό το οδικό δίκτυο ευθύνης της κατά τη διάρκεια του χιονιά της περασμένης εβδομάδας.

Ο Γιάννης Σγουρός έκανε λόγο για μια μάχη που χάθηκε πριν καν δοθεί αφού δεν υπήρχε κανένας απολύτως συντονισμός, καμία πρόληψη, καμία προετοιμασία μόνο φιέστες και σόου του περιφερειάρχη με πανάκριβα μισθωμένα οχήματα για λόγους εντυπωσιασμού.

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας και της ανοργανωσιάς είναι ότι η προμήθεια αντιπαγετικού αλατιού δεν προχώρησε ποτέ αν και η Περιφέρεια είχε μπροστά της άπλετο χρόνο, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε πλημμέλειες στη διαδικασία και παραβίαση του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Ο Γ. Σγουρός τόνισε ότι είναι αδιανόητο να παραμένουν εγκλωβισμένα αυτοκίνητα για 15 ώρες σε κεντρικούς δρόμους ευθύνης της Περιφέρειας (Κηφισίας, Κατεχάκη, Μαραθώνος, Λεωφόρος Πεντέλης κά) και συμπλήρωσε ότι οι συγγνώμες δεν φτάνουν εάν δεν συνοδεύονται από έμπρακτες αποδείξεις ότι τα κακώς κείμενα εντοπίζονται και διορθώνονται, καθώς οι πολίτες αισθάνονται δικαίως απροστάτευτοι από το κράτος.

«Οι πολίτες πρέπει να μάθουν και εμείς πρέπει να φροντίσουμε ώστε να έρθουν στο φως τα λάθη και οι παραλείψεις που οδήγησαν σε αυτό το «βατερλώ» της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής πρωτίστως για να μην επαναληφθούν» σημείωσε. Για τον λόγο αυτό κατέθεσε δέσμη τριών προτάσεων και συγκεκριμένα :

·         τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από ανεξάρτητη αρχή (π.χ. ΤΕΕ) που θα αναζητήσει τα αίτια των ευθυνών και θα συντάξει πόρισμα που θα σταλεί σε κάθε αρμόδιο φορέα (απόδοση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών)

·         την επιβολή ποινικών ρητρών στις εταιρείες οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν αρκούντως  με αποτέλεσμα οι δρόμοι της περιφέρειας Αττικής να μείνουν κλειστοί, αντί του μοιράσματος εκατομμυρίων ευρώ για να μείνει τελικά η Αττική πέντε μέρες «παγωμένη». Να γίνει γνωστό ποιες εταιρείες σε ποιες περιοχές ήταν αρμόδιες να ενεργήσουν και όχι μία απλή λίστα με συγκεντρωτικά στοιχεία.

·         Με αφορμή την σύμβαση που κόπηκε για την προμήθεια αλατιού, να γίνει έκτακτος δειγματοληπτικός έλεγχος  στην Περιφέρεια Αττικής από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε δημόσιες συμβάσεις που συνήφθησαν, χωρίς λόγω του ορίου του ποσού να έχουν ελεγχθεί από αυτό για να διαπιστωθεί η τυχόν συστηματική καταστρατήγηση της νομοθεσίας των δημοσίων συμβάσεων

Τέλος ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι οι διαδοχικές αποτυχίες της Περιφέρειας Αττικής να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στα δύσκολα (φωτιές, πλημμύρες, χιονιάς) έχουν απαξιώσει πλήρως τον θεσμό στα μάτια των πολιτών και ρίχνουν νερό στον μύλο του υδροκέφαλου κράτους που ψάχνει και την παραμικρή ευκαιρία να πάρει πίσω αρμοδιότητες και να κάνει τη διοίκηση ακόμη πιο συγκεντρωτική και γραφειοκρατική.